Fråga:
Hur länge kan organiskt vin lagras utan kemikalier?
Albert
2010-11-29 18:26:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag försöker lagra hemlagat ekologiskt rött vin i flaskor. Hur länge kan den lagras utan att använda kemikalier?

Föreslår du att du inte dödar jästen med sulfamider (campden) efter jäsning? Jag frågar för så vitt jag vet finns det inga konserveringsmedel i vinet.
Två svar:
dthorpe
2010-11-30 02:19:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Konserveringsmedel är vanligtvis inte en del av vinframställning, hemma eller kommersiellt. Om du hänvisar till sulfiter läggs dessa till för att döda jästen för att stoppa jäsning vid en viss punkt, inte för att bevara vinet i sig.

De flesta sulfiter försvinner, bryts ner eller fälls ut inom cirka 24 timmar efter applicering. De är inte konserveringsmedel eftersom de inte skyddar ett vin från kontaminering veckor eller månader efter applicering. Vinäger, salt och natriumbensoat är livsmedelskonserveringsmedel eftersom de hämmar tillväxten av mikroorganismer långt efter applicering.

Vissa människor kan få en allergisk reaktion mot sulfiter även i extremt små mängder, så det är bäst för dessa människor att söka ut viner som inte har använt sulfiter alls.

Det finns andra sätt att stoppa jäsning förutom att tillsätta sulfiter. Jag har hört talas om att kyla vinet i kärlet för att få den suspenderade jästen att falla ut till botten och sedan dra bort det klarade vinet från toppen. Pasteurisering är också en möjlighet, även om jag misstänker att värmen kommer att förändra vinets smakprofil.

När du gör ditt eget vin är det inte tekniskt nödvändigt att göra något för att ta bort jästen från vinet innan du tappar det. Men risken för att lämna levande jäst i flaskan är att den kan fortsätta att jäsa vilket sänker vinets sockerhalt (ändrar smak) och ökar CO2-trycket inuti flaskan. Detta kan få flaskan att explodera eller spränga sin kork och göra en röra av din vinkällare. Om det inte dyker upp korken kommer den extra koldioxiden att göra vinet brusande när det hälls. Om du vill ha en mousserande cider eller fruktvin är det bra men om du vill ha ett mjukt djupt rött vin är det dåligt.

Det bästa sättet att begränsa risken för blåst korkar är att minimera mängden jäst som kommer in i flaskan (genom kylning eller filtrering eller sulfitering) och sedan lagra flaskvinet i en mycket sval källare med en mycket konstant temperatur . Om ditt lagringsutrymme kan ändra temp med 5 eller 10 grader säsongsmässigt, kommer den levande vilande jästen att återaktiveras vid varmare temperaturer och blåsa dina korkar.

Jag har fått korkar att spränga på mig för att jag inte alltid sulfiterar innan jag tappar, och min "källare" är egentligen bara en smutsgolvkrypplats under huset som trots att det är coolt året runt, upplever säsongsbetonat temperaturflöden som du inte skulle se i ett förseglat källarvalv.

Alla viner kommer att förändras i flaskan över tiden, men varje vin mognar i olika takt och på olika sätt beroende på kemin i flaskan och hur den lagras (temperatursvängningar osv.). En av de saker som händer vid åldrande är att taniner bryts ner. Taniner ger vin en skarp tang och lite bitterhet. Ett ungt vin kommer att ha en hård smak, men samma vin som åldras några år kommer att bli mycket mjukare när taninerna bryts ned. Du dricker dem första eller andra året efter tappning. Cider och öl drar nytta av att åldras minst några månader i flaskan för att "ta av kanten" men konsumeras vanligtvis inom det första året av tappning. Röda viner, eftersom de innehåller så mycket tanin, förbättras ofta med åldern på en tidsskala från år till årtionden.

Jag känner en kollega som söker efter "billiga" röda viner med en speciell smakprofil som han kommer att åldras i 5, 10, 15 år innan han delar med vänner. Han köper flera fodral för $ 5 per flaska men efter år av åldrande åtnjuter han ett vin med djup och komplexitet av en $ 50-flaska.

Så länge vin hålls förseglat, svalt och mörkt bör det aldrig bli "dåligt" i betydelsen att det blir giftigt. Det kommer så småningom att nå sin högsta smakprofil och sedan gradvis bli mindre välsmakande över tiden.

Vin som har tappat tätningen (kork torkat ut på grund av felaktig lagring, kork komprometterad av mögel på grund av felaktig lagring) kommer sannolikt att "bara" vända sig till vinäger men kan också vara giftigt. Kassera om du är osäker.

Northern Brewer Chris
2010-11-30 00:55:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag tror inte att du faktiskt kan lägga upp en specifik tidtabell för hur länge ekologiskt vin kan lagras. Det beror mycket på vinets stil. Vin förstör verkligen inte per säg men det blir mindre roligt att dricka när det passerar det är bra. Som med de flesta viner och öl finns det definitivt en poäng att minska avkastningen när det gäller åldrande och ungefär det enda sättet att avgöra när det är att smaka på det. Du kan göra några uppenbara antaganden om hur länge baserat på stil, desto starkare djärvare vin kommer att åldras längre och de lättare och mer subtila vinerna försämras snabbare. Utöver grunderna måste du fatta ett beslut per satsbasis. Du kan också förvänta dig att eftersom det inte finns några stabilisatorer eller sulfiter tillsatta i ekologiskt vin att de är mer benägna att nå sin topp tidigare än ett behandlat vin. / p>Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 2.0-licensen som det distribueras under.
Loading...