Fråga:
Sanering med blekmedel utan att skölja
Luciano
2014-03-07 23:57:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vilken koncentration av blekmedel (eller natriumhypoklorit) utspädd i vatten är nödvändig för att desinficera flaskor?

Hur mycket tid är det nödvändigt för att hålla flaskorna nedsänkta i lösningen, eller är det tillräckligt för att använda en flaskbricka som sprutar blekmedlet inuti flaskorna (vanligtvis används med rengöringsmedel utan sköljmedel som Star San, alkohol osv.)?

Hur lång tid är det att vänta tills flaskorna kan användas (fyllda) när inte sköljs?

När det gäller din sista fråga antyder du att du inte kommer att skölja bort blekmedlet eller att du använder rengöringsmedel utan sköljmedel? Om den förra, det är en riktigt dålig idé. Den senare: 30 sekunders kontakttid för Star-San.
Jag ber om många saker: I allmänhet, hur mycket tid är det nödvändigt för att hålla flaskor nedsänkta i en blekmedelslösning, och räcker det bara att stänka sin inre yta med en blekmedel utan att skölja dem? Hur lång tid väntar det i monter (om det används) innan flaskorna kan användas (fyllda med öl)?
@Scott: Bara att veta att klor avdunstar, men inte veta hur mycket tid det tar att avdunsta (nästan helt), tänkte jag på inga sköljflaskor som rengjorts med blekmedel.
Uppenbarligen, om koncentrationen av blekmedel är korrekt och pH är korrekt, är inget sköljt blekmedelbaserat desinfektionsmedel möjligt. Tydligen säkerhetskopieras detta av Charlie Talley själv (Star San). Se mitt svar nedan.
Fem svar:
Jeff Roe
2015-03-21 00:13:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Enligt denna sida, som nyligen länkades till på Basic Brewing Radios facebook-sida, kan du göra rengöringsmedel utan sköljmedel med:

  • blekmedel utspätt till 80 ppm
  • en motsvarande mängd vit vinäger för att justera pH (blandat i efter att blekmedlet har blandats i vattnet - blanda inte fullstyrka blekmedel och vinäger direkt)

Denna information backas uppenbarligen av vad Charlie Talley (Mr. Star San) sa i en Basic Brewing Radio-episod.

Denna klorutspädningsräknare från Public Health Ontario berättar för mig hur jag får mitt märke av "Ultra Desinfectant Bleach", som påstår sig vara 8,25% natriumhypoklorit, till 80 ppm. Med hjälp av all denna information verkar det som om jag kunde göra en sköljlösning med:

  • 20 liter vatten
  • 20 ml blekmedel
  • 20 ml vit vinäger

Och uppenbarligen behöver detta bara 30 sekunders kontakttid . Detta verkar nästan vara bra för att vara sant, men jag tänker prova det.

Jag läste artikeln, mycket intressant. Även om användningen är "bara 30 sekunder och bara tömma", ska den vara nedsänkt, fullfylld eller bara strö i flaskan, medan vi väntar lite tid (hur länge?) För att rinna av?
Med flaskor tror jag att du vill doppa, vänta i 30 sekunder och töm sedan.
Vad sägs om tiden att dränera? Betyder det helt torrt?
Nej, de behöver inte vara helt torra. Jag ger mina flaskor en skaka och hänger dem sedan i ett tappningsträd tills jag är redo för dem ... 30 minuter eller så. Sedan ger jag dem en ny skaka när jag tar dem av trädet. Men jag tror att tanken med någon rengöringsmedel utan sköljning är att det går bra för några droppar - till och med en hel del droppar - att komma in i ölen.
a_hardin
2014-03-08 01:48:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

How to Brew av John Palmer rekommenderar blötläggningsutrustning i 20 minuter och säger att sköljning inte är absolut nödvändigt för den rekommenderade koncentrationen. Koncentrationen han nämner är 1 matsked blekmedel till 1 liter vatten (4 ml per liter).

Jag undviker blekmedel. Jag är alltför orolig för att det introducerar smaker om det inte är helt borta och bara skulle använda det som en sista utväg.

Tnx. Men hur är det med tider? Hur lång tid väntar flaskorna torra innan du använder dem (när de inte sköljs)?
Jag tror att när flaskan ser torr ut, skulle du vara bra. Med en så låg koncentration av blekmedel bör den vara borta med vattnet. Tillsättning av värme skulle påskynda torkningsprocessen.
Ugly Dude
2014-03-10 20:31:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag brukade använda blekmedel när jag först började och skulle alltid skölja. Jag skulle blötlägga flaskorna i några timmar och skölj och låt torka på ett träd. Jag hade aldrig problem men bestämde mig för att det inte var lättare och snabbare att skölja några stjärnor eller jod.

Luciano
2014-05-10 00:08:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Genom att korsa all information som jag tar från er alla, Palmer, Papazian och sparsam på internet, försökte jag två lösningar som var där mycket följde vad som förklaras i Papaziens bok:

Först och främst kan inte användas i metaller (aluminium varken i rostfritt stål) och hemblekmedlet måste ha cirka 5% klor. Jag använder den bara i glas, plast, slangar, ...

1) RENGÖRING: Använd ca 60 ml blekmedel i 20 liter vatten (2 oz i 5 gallon). Sänk ner alla föremål som ska rengöras och lämna det där i 1 natt (8 till 12 timmar), naturligtvis måste du ta bort grov smuts innan du sänker ner det. Efter förfluten tid, skölj dem och de är redo att användas.

2) SANITISERA: Använd cirka 5 till 10 ml (jag föredrar 10) i 20 liter vatten (0,15 till 0,30 oz i 5 gallon) . Sänk ner alla föremål (som redan har rengjorts) för att rengöras i cirka 30 minuter till 1 timme. När jag använder 10 ml sköljer jag dem alltid. Men om jag kan låta dem torka i 1 natt sköljer jag inte (som flaskor och inga smaker förrän nu).

Oj! Jag måste säga att jag sköljer med mineralvatten utan klor.

Om informationen i mitt svar är korrekt kan du för din SANITIZE-lösning (1) öka blekmedlet till 34 ml och (2) tillsätta 34 ml vinäger, och då har du inget sköljmedel som kräver endast 30 sekunders kontakt tid.
Vad är syftet med vinäger?
Vinägerna justerar pH till var det behöver vara. Se den första länken i mitt svar för mer information.
Glasseyed
2014-05-11 21:50:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om sköljvattnet är högt kan du spruta ett skott av sulfitlösning i varje flaska. Detta kommer att frigöra en explosion av sulfitgas, och eftersom sulfiten är något sur (eller fungerar som en syra; jag är inte kemist), neutraliserar den också (alkalisk) blekmedel, vilket gör det lättare att skölja ut. Jag har använt den här metoden många gånger tidigare med goda resultat.

Försök hantera blekmedelslösningen en stund och spruta sedan lite sulfit på händerna. Du kommer att finna att det omedelbart blir av med den obehagliga tvålkänslan. Som en bonus får du ett brusande svamp av sulfit för att rensa dina bihålor.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...