Fråga:
Metoder för rengöring och torkning av slangar
still_learning
2013-03-26 02:23:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Brygga 5 gallonsatser hemma.

Under överföringen från min primära fermentor till den sekundära, och när jag fyller flaskor från min tappningshink måste jag ständigt använda plaströr för att överföra öl / wort. När jag är klar ger jag dessa rör en noggrann sköljning men tycker ofta att det finns små fläckar av jäst / humle som fastnar i röret som verkar omöjliga att tvätta ut. finns det några bra metoder för rengöring av dessa rör eller förväntas jag köpa nya slangar för varje brygga?

Jag har också funnit att även om jag lyckas rengöra dem tillräckligt bra så att det inte finns någon synlig rest, torkar dessa rör är också en smärta. Jag har försökt att hänga upp dem eller använda diskmaskinen, men antingen deformeras de under värmen eller så bildas kondens som är omöjligt att ta bort som så småningom börjar mögla.

Några tips? Tack!

Att torka ett alternativ (inte alltid tillrådligt ...) är att låta slangen vrida sig i luften. Centrifugalkraften kommer att driva vattendroppar utanför den
Jag har bryggt vin i ungefär 2 år. Jag använder fortfarande samma rör som jag köpte när jag startade den här hobbyen. Jag använder Saniclean; sjukhusklass, (du kan säga det när du luktar det) för att desinficera alla mina fermentorer, carboys, flaskor, slangar ... etc. Jag har aldrig haft en ploblem, förutom en dis på insidan från partiklar i landsvatten (jag har testat mitt vatten och det är detsamma som vatten på flaska, så det är tillräckligt bra) Men jag tycker det är klokt att hålla en rulle praktisk
Sju svar:
Mere Development
2013-03-26 18:27:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Som du bad om "tips" har jag använt följande för att både lossa envis material från insidan av rören och ta bort överflödigt vatten som hjälper till att torka:

enter image description here

Det är en bromskabel i rostfritt stål från en cykel, med en bit handduk spetsad på änden. Den jag använde var drygt 2 meter lång. Jag steriliserar det hela och bara ”drar” det genom raderna.

Uppenbarligen finns det ett maximalt rör-ID som detta kommer att fungera för, och rör över 2 meter är ett problem, men ... det är en idé och sparade mig lite besvär över tiden.

Tillägg: Jag får höra att "handduk" kanske inte är det namn som används utanför Storbritannien. Tydligen kallas det ofta frottéduk.

bryggeriets uppfinningsrikedom när det är som bäst! trevlig uppfinning
Galapagos Jim
2013-03-26 05:02:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

För rengöring, om du kan få ut allt skräp med vatten och ett rengöringsmedel så skulle jag inte oroa mig för det.

Jag brukar ge de envisa sakerna en bra blöt i varm PBW , spola sedan med varmt vatten. I värsta fall använder jag en flaskborste eller dopprörborste.

För torkning hänger de två vanligaste metoderna och blåser ut med en luftkompressor. Det finns en relevant diskussion på AHA-forumen här: American Homebrewers Association Forum.

Jag oroar mig verkligen inte för att få mina slangar helt torra. Efter tvätt och sköljning hänger jag dem bara och lägger dem ibland bort lite våta. Jag spolar alltid slangar före användning och rengör om de kommer att röra efter bryggvort eller öl. Jag har aldrig haft problem, aldrig sett mögel växa i dem, aldrig luktat något funky.

Jared Meyering
2013-03-26 07:06:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har heller aldrig haft ett verkligt problem med min slang. Skölj alltid omedelbart efter användning med varmt vatten och lägg sedan på ... Jag glömmer vanligtvis dem tills nästa gång jag behöver dem. Vid den tiden är det ytterligare en sköljning och Starsan blöt.

Erick Cremer
2017-03-17 13:42:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag tar en svamp och skär en 1,5 tum lång och bredden är ungefär ID för min slang. Jag tappar detta i min slang (blöter det först) och sticker sedan in det i kranen och låter vattentrycket skjuta svampen genom slangen. Gör detta ett par gånger och eventuella små fragment som kan fastna på insidan av röret lossnar. Jag gör det direkt efter att jag använt det innan det har en chans att torka. Ditto ovan om spolning och stjärna san innan nästa användning.

jsmith
2013-03-26 17:32:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag håller alltid två 5 gallons skopor till hands när jag brygger. En fylld med PBW och en fylld med Sanitizer.

Innan slangarna kommer i kontakt med min kylda urt, suger de i PBW hela tiden jag brygger upp ölen. Jag gör dessa skopor redan i början av bryggdagen.

När det är dags att använda dem fäster jag på min autosifon och kör några pumpar av lösningen genom slangarna. Efter det sköljer jag snabbt i stjärnan, pumpar lite av den genom slangen och jag är klar att gå.

När jag är klar att överföra kör jag lite mer PBW genom linjerna och sköljer sedan med starsan och hänger upp det för att torka nästa gång.

Peter Cotton
2018-01-31 17:15:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag spolar med varmt vatten, först från ena änden av slangen och sedan från den andra änden. Efter att ha gjort detta i tre år har jag ännu inte upptäckt skräp i slangen. Tidigare innan jag antog denna procedur upptäckte jag ibland tecken på mögel, vilket skulle kräva en blekning av blekmedel, vilket resulterade i att formen snabbt försvann.

Detta problem har nu eliminerats. Efter att jag har spolat slangen tar jag den utomhus och virvlar runt huvudet i en minut och gör sedan samma sak i den andra änden av slangen. Vattendroppar elimineras nästan och den udda kvarvarande avdunstar uppenbarligen. I alla fall ingen form!

Före varje användning av slangen sanerar jag med Starsan-lösningen och ser till att alla inre ytor utsätts för kontakt med minst 20 sekunder, med den faktiska kontakttiden avsevärt ökad med bildande av skum.

Fungerar för mig.

jonah
2017-08-15 18:01:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag tror att blötläggning av slangar i varmt vatten med något tvättmedel skulle hjälpa mig att jag har arbetat för mig tidigare

Var noga med att svara på hela den ursprungliga frågan.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...